Paul McCartney - When Winter Comes

Paul en zijn gezin, Schotland, 1970

De animatiefilm die bij het nummer ‘When Winter Comes’ hoort, is in een woord schitterend; het nummer én de film laten me niet los. Het nummer is de afsluiter van het album McCartney III, uitgegeven in december 2020. Bij beluistering van het album is het opvallend dat McCartneys stem bij dit nummer erg goed klinkt - hij heeft op de andere nummers van het album een ‘oude stem’, horend bij zijn leeftijd. Verder is het nummer geproduceerd door de in 2016 overleden ‘beatlesproducer’ George Martin.

Stijl, melodie en tekst De stijl van het nummer en de manier van gitaarspelen doet denken aan ‘Blackbird’ en ‘Put It There’: het heeft het beroemde ‘McCartney-tokkeltje’ en de ‘A-barré-akkoord-truc’, zoals in 'I've got a feeling’. 


De melodie blijft je bij, omdat die - gecombineerd met de tekst - fijn in het gehoor ligt en niet gaat vervelen, typisch McCartney dus. De tekst vertelt op romantisch wijze over het leven op een boerderij - over eenvoudige dingen die het leven ritme en houvast geven.

Melodie en akkoorden Harmonisch is het nummer interessant. Het melodie van het couplet staat in een mixolydische reeks, in E. Kenmerkend voor deze reeks is de verlaagde septime, o.a. hier te horen


Must fix the fence by the acre plot

Two young foxes have been nosing around


De reeks, in dit geval in E, maakt gebruik van de akkoorden bij de toonsoort A horen. Het refrein staat in de toonsoort A. Pas bij de laatste regel van het refrein hoor je een muzikale afronding die dit als het ware bevestigt. 


When summer’s gone

We’ll fly away

And find the sun

When winter comes

Animatiefilm
Je ziet het leven op een boerderij van een man, een vrouw en twee kinderen. De man is Paul zelf. De vrouw zou Pauls overleden vrouw Linda McCartney kunnen zijn. Hij vertelde aan UNCUT magazine dat een gedeelte van de tekst gaat over hun leven in Schotland, rond 1970, toen de Beatles net uit elkaar waren. “Must fix the fence by the acre plot… dig a drain by the carrot patch…


‘It’s me, remembering that period and writing a song from the point of view of that man, making a home for his family in the countryside. That’s what I used to do. Paint the roof, fix the drains, fix the fence, whatever. [...] In my case, the horror was how heavy The Beatles’ situation had become, but for a lot of people these days it’s the horror of what’s going on with the world – particularly this year with Covid. I just want to plant some vegetables for my family and see them grow. I got very ambitious. I made a kitchen table. I’m incredibly proud of it.’


Een nummer uit 1992
De geschiedenis van dit nummer start 28 jaar geleden. Het nummer werd, tegelijkertijd met 'Calico Skies' en 'Great Day', op 3 september 1992 opgenomen door Paul, met George Martin aan de knoppen. Er was nog wat studiotijd over. McCartney schijnt tegen George Martin gezegd te hebben ‘Let me knock this one off’. Samen namen ze vervolgens in weinig tijd 'When Winter Comes' op. Je hoort McCartney zingen en gitaarspelen, zonder verdere toevoegingen van andere instrumenten.


'When Winter Comes' heeft een nieuw intro, afkomstig van 'Long Tailed Winter Bird', het openingsnummer van McCartney III. Hij heeft dit vaker gedaan: twee nummers met elkaar combineren of een nummer een reprise geven op een andere plek op het album. In de context van het album heeft het in dit geval enige betekenis, maar wat mij betreft had hij het ook wel weg kunnen laten.


Bij Pauls geremasterde ‘Flaming Pie’-uitgave in 2020 werd het nummer als het ware herontdekt. Paul las over een onbekend, geslaagde bonustrack van Elvis en wilde daarom When Winter Comes’ niet als bonustrack uitgeven bij ‘Flaming Pie’. Het kwam als slotnummer op McCartney III terecht.  Regisseur Geoff Dunbar heeft er een animatiefilm bij gemaakt.

Afspeellijst met nummers genoemd in deze blog


McCartney III, december 2020


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn Beatlesboeken

The Beatles, BeepBeepYeah en ik