BBY bespreekt: No Reply

 


BBY bespreekt: No Reply

Albumopener

Het album Beatles For Sale uit 1964 opent met Lennons stem die a capella de eerste woorden zingt van het nummer 'No Reply'. Het is een ongebruikelijke opener, omdat het een vrij rustig nummer is in vergelijking met andere albumopeners van The Beatles. De leadvocals van Lennon worden ondersteund door een BossaNova-achtig ritme. Bij de melodramatische gedeeltes met meer power, hoor je daarnaast de krachtige stem van Paul McCartney. De middle eight ('If I were you...') is sterk! De band heeft overwogen dit gedeelte twee keer te spelen. Toch is het een goede beslissing geweest om het nummer kort en krachtig te houden. In de uiteindelijke vorm die we kennen is het coda een waardige afsluiter geworden.  

Clave

The Beatles hebben vaker van Latijns-Amerikaanse ritmes gebruik gemaakt. Je hoort invloeden bij 'And I Love Her' en later ook bij 'I Will'.  In de vroege Beatlesjaren werd 'Besame Mucho' met veel enthousiasme uitgevoerd. In 'No Reply' speelt Ringo zeer verdienstelijk deze Bossanova-clave, die hij mogelijk heeft afgekeken van songwriter Carlos Jobim.   


Een clave is een doorlopend ritmisch patroon. Letterlijk betekent het 'sleutel tot het ritme'. Oorspronkelijk komt de clave uit West-Afrika. Tegenwoordig wordt de clave geassocieerd met Latijns-Amerikaans muziek. Er zijn allerlei verschillende soorten claves die het basisritme van een nummer bepalen, als het ware de 'sleutel' tot de ritmische structuur.  

Jaloezie

De tekst gaat over een jaloerse partner, die zijn lief met iemand anders heeft gezien. Lennon was geïnspireerd door het nummer 'Sihouettes' van The Rays. De hoofdpersoon in 'Silhouettes' blijft meer op afstand, hij durft nog net aan te bellen. Lennon pakt in 'No Reply' zelfs de telefoon om zijn doel te bereiken. We zouden het tegenwoordig misschien wel stalking noemen. 

Huis in de fik

Lennon gebruikt dit thema vaker in zijn nummers. De tekst van 'Norwegian Wood' heeft een ironische ondertoon, maar de hoofdpersoon van het nummer steekt uiteindelijk wel het huis in de fik van het meisje. Het nummer 'Run For Your Life' heeft een vreselijk tekst, omdat het een doodsbedreiging is, verpakt in een 'catchy' liedje. 

Geen antwoord

Het nummer eindigt met een akkoord op de grondtoon, maar het is een akkoord dat niet oplost. In 'No Reply' gebeurt er eigenlijk niks, komt er geen oplossing en uiteindelijk ook geen antwoord. 

a capella: zingen zonder instrumentale begeleiding.
middle eight: een gedeelte van een nummer met een significant andere melodie of ritme. De middle eight kan ook in een andere toonsoort staan, of instrumentaal uitgevoerd zijn. 
coda: het slot van een muziekstuk.Reacties

Populaire posts van deze blog

Poplink